"Minimalistyczna przestrzeń pełna zieleni, betonu i światła. Pomysł na współczesny cmentarz według młodej architektki Agnieszki Przewoźnej

 

 

 

 

Projekt kolumbarium na cmentarzu Miłostowo w Poznaniu to projekt Agnieszki Przewoźnej, studentki Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Projektantka wyciągnęła swój projekt z szuflady ponieważ docierały do niej głosy, że może on wywołać społeczną dyskusję dotyczącą powiększających się cmentarzy.

Tereny, na których istnieją obecnie cmentarze nie mogą rosnąć w nieskończoność. Odpowiedzią na ten problem mogą być kolumbaria.

W Polsce liczba kremacji wzrasta z roku na rok o 15%. Przedstawicie Polskiego Stowarzyszenia Pogrzebowego szacują, że rocznie w Polsce dokonuje się ok. 30-35 tys. kremacji. Przede wszystkim ze względu na mniejsze koszty niż tradycyjny pochówek oraz ze względu, na to, że w jednej przestrzeni można pochować więcej osób. Na chwilę obecną w naszym kraju jest 18 działających krematoriów a najstarszym jest krematorium w Poznaniu prowadzone przez „Universum” Spółdzielnię Pracy. Dlatego też wybór działki na tego typu obiekt przypadł na cmentarzu Miłostowo - mówi Agnieszka Przewoźna.

Przygotowując projekt kolumbarium projektantka sprawdziła jak tego typu obiekty funkcjonują w innych krajach. Według niej obecnie na naszych cmentarzach często panuje chaos. Mnóstwo kwiatów, wazonów o różnych kształtach i płyt nagrobnych ozdobionych różnymi posągami. Projekt kolumbarium miałby pomóc uporządkować otoczenie cmentarza poprzez jego ujednolicenie.

Nowa część cmentarza miałaby powstać na planie koła. Taki kształt wpisuje się w działkę ze względu na istniejące już pola urnowe oraz jest symbolem długowieczności.

Do głównej części kolumbarium prowadzi pochylnia dla osób niepełnosprawnych. Mury zostały ścięte jednocześnie dodając niewielkiej dynamiki aż w końcu tworząc płynną linię łączącą wszystkie części kolumbarium. Cała architektura jest otwarta dzięki czemu dociera do niej dzienne światło.

źródło: Agnieszka Przewoźna

Wyzwaniem dla architektki było stworzenie wnęk. Chcąc uporządkować przestrzeń oraz uczulić ludzi na rekwizyty pozostawiane na cmentarzu zaproponowała dodatkowe elementy w postaci wkładów do wnęk. Te wykonane mają być z betonu architektonicznego. Na wkładach można wygrawerować imię i nazwisko zmarłej osoby oraz postawić symboliczny znicz.

Mam tutaj nadzieję, że tego typu rozwiązanie uczuli ludzi na utrzymanie estetyki. Biorę pod uwagę, że może nie wszystkim podobać się takie rozwiązanie, ale taka rola projektanta, musimy budzić nową świadomość, dostrzegać rzeczy, których inni nie dostrzegają - mówi Przewoźna.

Projekt przewiduje tez przebudowę istniejących pól urnowych. Mają one być wykonane z tego samego materiału co kolumbarium przez co razem mogą tworzyć jedną całość.

Stworzyłam przestrzeń, która umożliwi kontemplację, wyciszenie i zadumę. Jednocześnie zachowując minimalistyczną estetykę - dodaje autorka projektu.

Jak oceniacie ten projekt?"

 

źródło. bryla.pl

© 2019 MArker Studio 

Poznań, Polska | kontakt@markerstudiopl | +48 506  524 648

  • Facebook czarny okrągły
  • Instagram - Black Circle